dinsdag 13 juli 2010

Youtube e-drama

Een paar weken geleden kwam ik er achter dan een van de youtube gebruikers waar ik al een paar jaar subscriber van ben opeens gebanned was. Zijn account heette "Roundthewheel" en blijkbaar had hij in een paar van zijn video's muziek gebruikt wat voor licentie problemen zorgde. Zonder enige waarschuwing schorste Google zijn account, email en blog (viel allemaal onder Google) dus hij kon ook niet met Google in contact komen. Fijn toch? word je gebanned en zorgen ze er ook meteen voor dat je geen bezwaar kan maken.

Uiteindelijk besloot hij al zijn verwijderde video's maar op te geven en een frisse nieuwe start te maken. Hij maakte een nieuw account aan, poste 1 video en.... werd weer gebanned. Ok de keuze om zijn nieuwe account "Roundthewheel2" te noemen was dan ook niet super snugger maar toch. Afijn uiteindelijk heeft hij maar een derde account aangemaakt genaamd "Venussaurusrex" en je raad het al, gebanned na het uploaden van 2 video's.

Maar hoe is Google er nu achter gekomen dat enkele van zijn video's in strijd waren met de licentie regels? Blijkbaar is het voldoende om een video te "Flaggen" Youtube bekijkt de zaak niet eens van twee kanten, zodra ze een of twee notificaties krijgen over licentie breuk zwaaien ze met de ban hamer. Zeer triest aangezien de twee nieuwe accounts van Roundthewheel helemaal geen licentie breuk pleegden. Dit is blijkbaar een nieuwe trend aan het worden, wil je iemand van youtube pesten? Flag dan een paar van zijn/haar videos en Youtube doet de rest voor je. Een waardeloos beleid als je het mij vraagt en ik denk dat dit soort taferelen er voor gaat zorgen dat een flink aantal gebruikers naar alternatieve video hosting sites gaan zoals Blip of Viddler.

2 opmerkingen:

  1. Kan ook te maken hebben gehad met YouTube's herkenningssysteem van muziek en afbeeldingen. Die vindt bij het encoden van een video direct al het onrechtmatige materiaal en knalt het er dan weer af.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Yea maar vandaag dus te horen gekregen dat een groot aantal andere gasten worden lastig gevallen door ettertjes die video's zitten te flaggen.

    Er zitten een paar jaloerse huftertjes tussen die de hele dag niets anders zitten te doen. Helaas blijkt het ook nog te werken aangezien een flink aantal let's players op youtube al alternatieven aan het zoeken zijn.

    BeantwoordenVerwijderen