donderdag 15 juli 2010

Top 5 vampieren

Aangezien de derde Twilight film hard op weg is het imago van vampieren te verpesten (en weerwolven nu ze toch bezig zijn) dacht ik dat het tijd was om maar eens mijn top 5 beste vampieren te geven. Twilight geeft simpelweg geen realistisch beeld van vampieren weer. Wacht... Ga ik nu over realisme beginnen terwijl ik het over vampiers heb? Who cares. Dit zijn naar mijn mening de 5 beste vampieren waar die Edward nog wat van kan leren.

5: Vlad Dracula

Ik kan het natuurlijk niet over vampieren hebben zonder het over de ECHTE Graaf Dracula te hebben. Vlad Dracula of beter bekend als Vlad de spietser was een bijzonder naar mannetje. Hij vond het fijn om zijn slachtoffers levend te villen, koken spietsen. En niet alleen criminelen ook onschuldige kooplieden vrouwen en zelfs kinderen moesten er aan geloven. Toen hij uiteindelijk in de gevangenis belande ging hij vrolijk verder door dieren zoals kikkers te spietsen. Ondanks dit alles word hij door vele Roemenen toch als een held beschouwd. Dit omdat hij de Turkse invasie tegen wist te houden. Veel mensen denken dat Bram Stoker's Dracula gebaseerd is op deze man. Dat is echter een misverstand, al gebruikte Stoker de naam Vlad en speelt zijn verhaal zich af in Transsylvanië, de ware inspiratie voor het verhaal gaat veel verder terug naar mythes en oude verhalen. Latere regisseurs en schrijvers betrokken Vlad Dracula wel bij het verhaal. Hij mag dan geen vampier zijn, zijn zieke trekjes en naam alleen al zorgen er wel voor dat hij in dit lijstje is komen te staan.

4: Graaf Tel (Sesamstraat)

vier! Vier vleermuizen! Ah ah ah. Wie kent hem niet? Blijkbaar had Sesamstraat behoefte aan een vampier want ik kan toch geen andere manier vinden om Graaf Tel te omschrijven. Hij 1.832.652 jaar oud en is hij geboren op 9 oktober. Wat een vampier in een vriendelijk plaatsje zoals Sesamstraat te zoeken heeft is mij een raadsel. Helaas is zijn echte naam in vertaling verloren gegaan. In Amerika heet hij Count von Count (snappie?) Gek genoeg is de drang van Graaf Tel om dingen te tellen niet uit het niets gekomen. Oude legendes over vampieren beweren dat ze een neurotische drang hebben om voorwerpen te tellen. Mocht je dus ooit achterna gezeten worden door een vampier, gooi dan wat rijst of zout op de grond. De vampier kan zich dan niet inhouden en begint het te tellen.
Het ontwerp van de graaf is gebaseerd op Bela Lugosi. Over hem gesproken....

3: Bela Lugosi (Dracula)

Bela Lugosi is een legendarische Hongaarse acteur. Hij is het meest bekend om zijn rol als Dracula in het toneelstuk en de film. Dit bleek een dubbelzijdig zwaard te zijn. De mensen waren helemaal weg van hem en hij word tot op de dag van vandaag beschouwd als de definitieve look die een vampier moet hebben. Denk je aan een vampier, dan denk je aan Lugosi. Helaas dachten mensen aan niets anders meer en kreeg hij amper nog andere rollen aangeboden. Na enkele wanhopige pogingen om andere dingen te doen is hij uiteindelijk toch weer monsters gaan spelen met name in Ed Wood films. Helaas is hij uiteindelijk overleden aan een hartaanval. Maar zijn gelukkig is zijn impact groot geweest. En in zijn rol als Dracula zal hij altijd onsterfelijk zijn.

2: Dracula (Castlevania)

Dracula was populair genoeg om er een hele videogame serie aan het personage vast te knopen. De Castlevania serie staat niet alleen bekend om zijn vampieren, ook weerwolven mummies en zo'n beetje al het andere ondode gespuis komt wel een keer voor in de games. Maar op een enkele uitzondering na is het altijd graaf Dracula die de touwtjes in handen heeft. En ook al betekend elke nieuwe game weer het einde van de graaf, hij vind altijd een manier om weer tot leven gewekt te worden. Persoonlijk zou ik het ook niet anders willen. Dracula is een geweldig personage en het moment om het na een gruwelijk moeilijke game eindelijk tegen hem op te mogen nemen, terwijl er een awesome metal nummer op de achtergrond draait is iets dat maar weinig games kunnen evenaren. Over de uitgebreide geschiedenis van deze incarnatie van de graaf kan ik met gemak een jaar aan blog materiaal vullen. ZO uitgebreid en ingewikkeld is de hele geschiedenis van de Castlevania serie. En ik kan natuurlijk niet eindigen zonder de meest beruchte bekende scene uit de serie ooit te laten zien of niet soms? WHAT IS A MAN!?

1: Alucard (Hellsing)

En dat brengt mij bij mijn persoonlijke nummer 1. Alucard uit de serie Hellsing. Alucard laat ons boven alles zien dat vampieren monsters zijn. Demonische entiteiten die hun menselijkheid al lang en breed verworpen hebben. Alucard is een monster. Er is geen betere manier om hem te omschrijven. Maar het gekke is dat ondanks zijn reputatie en kracht, hij aan de kant van de goeden staat. In een lang verleden stond hij bekend als Dracula maar in tegenstelling tot Stokers verhaal sterft Dracula niet na verloren te hebben van Abraham Van Hellsing. Hij neemt een nieuwe identiteit aan en dient vanaf dat moment de Hellsing familie. Dit brengt ons naar de tegenwoordige tijd waar hij het geheime wapen is van de Hellsing vereniging. Als een gestoorde ex SS officier de wereld in chaos wil storten, is in een ironische twist Alucard het enigste dat tussen hem en totale chaos staat. En laat Alucard zelf nu net totale chaos zijn....

Dus Edward Cullen je hebt nogal het een en ander aan je imago te doen, want zoals de zaken er nu voor staan ben je een belediging voor je soortgenoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten