dinsdag 13 juli 2010

Unthinkable

Watchmen is een film waar ik het in de toekomst nog eens uitgebreid over wil hebben. De goed uitgewerkte en interessante personages en vooral het tweeledige einde. Gek genoeg was Watchmen de eerste film waar ik aan dacht toen ik uit de bioscoop kwam na Unthinkable gezien te hebben.

Samuel L. Jackson speelt H een keiharde ondervrager die extreme martel methodes krijgt om gevaarlijke terroristen aan het praten te krijgen. En dan heb ik het niet over koude douches en verbaal geweld. H hakt zonder enige hapering vingers er af, elektrocuteert zijn "slachtoffers" en dan is nog maar het begin. Hij is keihard en zelfs de mensen waarmee hij moet samen werken zetten vaak de vraagtekens bij zijn handelwijze. En al helemaal FBI agente Brody, gespeeld door Carrie-Anne Moss.

De twee moeten echter samen aan het werk want een gevaarlijke terrorist heeft 3 nucleaire bommen door heel Amerika geplaatst. En om deze man aan het praten te krijgen is heel wat nodig. Wat volgt is een extreem spannende en boeiende film waarin zowel de personages als de kijker flink aan het denken gezet worden. Is het moreel verantwoord om een anders mens te verminken en martelen om hem aan het praten te krijgen? Is het leven van een enkele man belangrijker dan dat van een heel land? De film geeft hier niet echt een antwoord op, maar geloof me hij gaat erg ver en tegen het einde van de film heb je begrip voor zowel H, Brody en de terrorist Younger, gespeeld door Michael Sheen. Younger is geen standaard terrorist. Hij is een Moslim maar ook 100% Amerikaans en geeft erg veel om zijn land. Dit maakt zijn acties alleen maar interessanter. H is een keiharde martelaar zonder grenzen maar hij doet het voor een juiste reden. Het is een nare smerige klus, maar iemand moet het doen. En Brody zit er tussenin en zal zo nu en dan lastige keuzes moeten maken.

Mijn enigste punt van kritiek is het feit dat de overige cast nogal verwaarloosbaar is. Door het geweld van powerhouses zoals Jackson en Sheen vallen de overige leden gewoon niet erg op. Echt belangrijk zijn ze gelukkig ook niet. Verder ben ik erg verrast door deze film. Unthinkable is enorm intens en het einde zet je ook flink aan het denken. Het plaatst misschien zelfs idee├źn in je hoofd die je er liever niet hebt zitten.
Zeker een aanrader, we zijn meer films nodig die je food for thought geven.

2 opmerkingen:

  1. Hey Mulder, I actually read that! Well.. I used babel fish to translate from dutch to english but I read it lol! Nice review. If you've seen predator, I'd like your take on that.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I take it you mean the new predator movie coming up? I'll probably watch that one yea so I'll let you know.

    BeantwoordenVerwijderen