maandag 9 augustus 2010

The Sorcerer's Apprentice

Wie herinnerd zich Fantasia nog? De derde Disney animatiefilm waarin korte filmpjes gepaard gingen met klassieke muziek. Een van deze filmpjes ging over Mickey Mouse die als tovenaarsleerling zijn magie gebruikt om de boel schoon te maken maar uiteindelijk alles in het honderd laat lopen. Blijkbaar besloot Jon Turteltaub dat hij hier wel een een 2 uur durende film uit kon persen. Ik bedoel, als zijn collega het lukt om een Disney attractie om te zetten tot een succesvolle trilogie, (oh wacht ze gaan een vierde Pirates film maken...) dan moet het met dit toch helemaal lukken? De eerste 10 minuten heb je immers al!

De hoofdrolspelers in deze film zijn Jay Baruchel en Nicolas Cage en dat is meteen al een probleem.
Jay Baruchel is een kruising tussen Screech uit "Saved by the Bell" en Professor Frink uit "The Simpsons". Het gebeurd niet vaak dat iemands stem alleen al genoeg is om me dood te ergeren. Maar Jay krijgt het voor elkaar. Het maakt het er niet beter op dat hij 90% van de film of in paniek is, of stotterend met zijn vriendinnetje aan het praten is.
Recht daar tegenover staat Nicolas Cage. Ik moet eerlijk zijn. Nicolas Cage is mijn favoriete slechte acteur. Zolang hij een rol moet spelen waarin hij de verslaafde chagrijn speelt is hij geweldig. Zodra hij wat anders doet.... Niet echt. In deze film speelt hij de cynische tovenaar Balthazar die Jay moet opleiden tot een goede tovenaar zodat hij de slechte Morgana kan verslaan. En dat cynisch doen lukt hem prima, de rest van de rol gaat echter minder. Maar het blijft Cage en zelfs in zijn mindere rollen is hij gewoon vermakelijk om aan het werk te zien.

Het eindresultaat is een typische Disney avonturenfilm geworden. Vanaf de eerste minuut weet je al precies wat er gaat gebeuren en de film doet ook geen enkele poging om je te verrassen. Op de momenten waarin de special effects van het scherm knallen (en dat doen ze) is het best vermakelijk maar zodra de film zich weer op Jay en zijn vriendinnetje Palmer richt zakt het geheel weer in elkaar. Er zitten ook een paar grote gapende plotholes in de film en de keuzes die de hoofdrolspelers maken zijn ook niet altijd even logisch.

The Sorcerer's Apprentice is een typische popcorn film geworden. Zolang je je verstand op nul kan zetten en het krijs stemmetje van Jay kan verdragen is hij best vermakelijk. Verwacht echter niet dat dit de nieuwe Pirates trilogie tetralogie gaat worden. Al zullen ze vast al met een vervolg bezig zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten