maandag 30 augustus 2010

Salt

Het is altijd een slechte zaak als je na een kwartier al precies weet hoe een film in elkaar steekt. Nou ja, bijna altijd. Bij de gemiddelde comedy of films zoals The Expendables maakt het weinig uit, daar is het verhaal niet zo belangrijk. Bij actie thrillers zoals Salt echter wel. Als je een verhaal over Russische spionnen en complot theorieën wil vertellen kan je er maar beter voor zorgen dat het ook daadwerkelijk interessant is. Het verhaal van Salt is echter erg mager. Angelina Jolie word ervan verdacht een Russische spion te zijn en krijgt vervolgens zo'n beetje alle geheime diensten achter zich aan, maar al snel blijkt dat ze een vrouwelijke James Bond is, met flink wat achtervolgingen en plot twists als gevolg.

Helaas is de actie niet echt bijzonder en ziet zelfs een autistische koala de plot twits al van kilometers ver aankomen. Natuurlijk is Jolie wel degelijk een spion en natuurlijk is ze niet slecht want een film waarin de hoofdrolspeelster de president wil vermoorden zou nooit werken in Amerika. Tegen het einde zakt het hele verhaal in elkaar en doet de film nog 1 wanhopige poging om origineel uit de hoek te komen, maar ook dit mislukt volledig. Zoals ik al zei, al na een kwartier weet je precies wat er gaat gebeuren en als de film vervolgens serieus denk het publiek te kunnen verrassen met deze twists en verder niets speciaals doet blijft er weinig over. Oh wacht! De film probeert WEL iets origineels te doen. Oorspronkelijk zou Tom Cruise de hoofdrol spelen, maar de studio was bang dat zijn rol te veel op die in Mission Impossible zou lijken, vandaar dat Jolie gecast werd. Nu hebben ze een cliché film met een vrouwelijke hoofdrolspeelster. Het is echter geen goed teken als je binnen no time je hele verhaal om kan gooien en een vrouw de hoofdrol kan geven.

Uiteindelijk is Salt dus een mengelmoes geworden van films zoals The Bourne Identity, The Sum of all fears en James Bond. Jolie mag dan goed op dreef zijn, het is niet genoeg om de film te redden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten