dinsdag 3 mei 2011

Thor

Marvel is iets groots van plan. In 2010 komen ze met een "Avengers" film. Voor wie niet bekend is met deze superhelden zal ik even een korte uitleg geven. The Avengers is een groep van Marvel's krachtigste superhelden. Zo'n beetje elke grote naam heeft er wel eens bij gelopen. Hoewel de line-up dus regelmatig verandert zijn er een paar superhelden die er min of meer vast bij zitten. Captain America, Iron Man, The Hulk en Thor. Captain America krijgt over twee maanden zijn eigen film. Iron Man en The Hulk hebben al een succesvolle filmserie en om het clubje compleet te maken hebben we nu Thor.

Thor is een raar geval. De meeste strip lezers zijn wel bekend met de Noorse god van de donder. Maar voor mensen die enkel de films kijken is dat niet het geval. Thor heeft dus niet de naamsbekendheid van bijvoorbeeld Spider-man of The X-Men. Om dus een big budget Hollywoodfilm aan deze gast te knopen is dus behoorlijk riskant. Maar na het zien van de film ben ik van mening dat het het risico waard was.
Het verhaal stelt op zich niet super veel voor. Thor wordt door Odin gestraft voor zijn arrogantie en moet het op aarde zien te redden zonder zijn krachten. Zijn broer Loki gebruikt deze kans om Asgard, het rijk van de goden over te nemen. Maar zelfs met dit redelijk standaard verhaal weet Thor ontzettend te vermaken. Je zou verwachten dat een vreemde setting en kostuums zoals deze alleen maar op de lachspieren werken, maar de regisseur Kenneth Branagh krijgt het voor elkaar om het toch realistisch en serieus neer te zetten. Tenzij het grappig hoort te zijn, want Thor bevat ook vele humoristische momenten. Een verwarde Thor die in een ziekenhuis buldert dat hij DE GOD VAN DE DONDER IS en vervolgens een flinke dosis morfine ingespoten krijgt en flauw valt. Hilarisch. De grappigste momenten komen van zijn interactie met de "normale" mensen in de film. Helaas proberen ze er ook een romantisch sub-plotje in te verwerven, maar uiteindelijk stoort dat niet echt. De cast levert dus prima werk. Chris Hemsworth is een perfecte Thor. Tom Hiddleston is een verdraaid goede Loki (gelukkig zien we hem dus ook weer in The Avengers) en met andere namen zoals Natalie Portman en Anthony Hopkins weet je dat je wel goed zit. Verder is het ook fijn om te zien dat de "Warriors Three" flink wat scherm tijd gekregen hebben. Deze gasten speelden namelijk ook een rol in de strips en vooral Volstagg is perfect neergezet.

De actie zit ook goed in elkaar maar zoals je van Noorse goden verwacht is het geheel niet erg subtiel. Flink wat geschreeuw explosies en gesmijt met de legendarische hamer Mjolnir. Maar wat vooral opvalt is dat het er allemaal fenomenaal uitziet. Van het goddelijke Asgard tot het kille koude Jotunheim, het rijk van de ijsreuzen, alles ziet er geweldig uit. De special effects werken ook erg effectief. Dan is er ook nog hele hele 3D gebeuren, maar om eerlijk te zijn merkte ik eigenlijk weinig van het 3D effect. Of dit nu komt omdat het (te) subtiel in de film verwerkt is, of omdat het gewoon erg onder gebruikt wordt weet ik niet

Het mag dan een risico zijn geweest, maar ik ben blij dat Marvel het gedaan heeft. Thor is een zeer vermakelijke film en als Captain America ook succesvol is hebben we een mooie opwarmer voor The Avengers gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten