maandag 30 mei 2011

BOE! vs BOE!

Ik heb dus Insidious gezien maar in plaats van een recensie te geven wil ik het liever weer eens over horrorfilms in het algemeen hebben.

Angst is een cruciaal onderdeel van ons leven. Het laat ons weten wanneer iets gevaarlijk is en dat we het beste kunnen vluchten. Simpelweg gezegd zorgt het ervoor dat we in leven blijven. Dit gevoel hebben we allemaal wel eens meegemaakt en gek genoeg zijn we door de jaren heen zo gestoord geworden dat we mensen betalen om dit gevoel bij ons op te wekken. En nergens wordt daar zo dankbaar gebruik van gemaakt als in de film industrie. Filmmakers zijn experts op het gebied van emoties in ons opwekken. Mensen lekker een avond laten lachen, huilen of beven van angst is een peulenschil voor een goede filmmaker. Naast angst hebben we ook nog het schrik effect. Dit maakt je wakker, zorgt ervoor dat je adrenaline gaat werken en stelt je snel in staat om te vluchten. Dit is echter niet hetzelfde als angst en dat vergeten veel mensen tegenwoordig.

Horrorfilms zijn veranderd, waar je vroeger nog films had die echt emotioneel op je inspeelden, hebben we dat tegenwoordig ingeruild voor de typische "shock" horror. Iedereen kent het wel, je kijkt een film, het geluid is zacht, je ziet eigenlijk ook weinig. EN DAN OPEENS KRIJSEN ER SCHELLE GELUIDEN DOOR DE ZAAL, ZIE JE EEN KORTE FLITS VAN EEN ENG MONSTER.... en terwijl je hart overuren draait gaat de film weer verder. Uiteraard zit je bovenop je stoel, maar dat komt niet omdat je "bang" bent. Je bent gewoon geschrokken. Als de persoon achter je opeens hard tegen je stoel zou schoppen zou je hetzelfde gehad hebben.

Uiteraard kan dit, mocht het goed gebruikt worden, wel degelijk een effectieve manier zijn om mensen bang te maken, maar er zijn zo veel andere manieren die je kan gebruiken. Dus waarom zie ik tegenwoordig alleen nog maar "BOE! Films?" Zelfs films die hoog aangemerkt worden maken hier flink gebruik van. Paranormal Activity, Insidious, Don't Be afraid of the dark etc.

Horror is meer dan alleen BOE! En helaas lijkt men dit te vergeten. Persoonlijk schuif ik de schuld deels af op films zoals "The Ring" die deze shock momenten weer helemaal hip gemaakt hebben. Om mijn preek af te sluiten wil ik jullie allemaal vragen om naar het volgende filmpje te kijken. Een typische horrorfilm trailer die mensen gegarandeerd gillend de zaal in krijgen, maar ditmaal met Yakety Sax als achtergrond muziek. Opeens een stuk minder eng of niet?
Vergeet niet het geluid van het rechter filmpje uit te zetten voor de volledige ervaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten