donderdag 12 mei 2011

De meesten van jullie zullen het al lang vergeten zijn


Ok eens geen oude tv serie maar een oud concept waar je tegenwoordig bijna niet meer van hoort.

Shareware.

Mocht je nog een oude doos met cd's of floppy's op zolder hebben staan pak deze er dan even bij, neem je tijd, ik wacht wel. Heb je ze? Ok. Wedden dat er een aantal spellen van de maker Apogee bij zitten? Je weet wel, Commander Keen, Duke Nukem, Biomenace? Shareware was een briljant concept. En eigenlijk een voorloper op moderne zaken zoals episodic gaming. Het idee was simpel genoeg. Geef mensen een gratis spel uit bijvoorbeeld een trilogie en als ze het leuk vinden zouden ze zonder twijfel de andere spellen ook kopen. Ik heb zo'n beetje mijn hele pc jeugd doorgebracht met shareware spellen. In die doos cd's die je bij je hebt zitten waarschijnlijk ook wel een paar van die "100 top games" cd's. Ook dat is allemaal shareware.

Shareware is tegenwoordig ingeruild voor demo's maar eigenlijk is het niet hetzelfde. Een demo geeft je maar een klein deel van een spel. Uiteraard is het met de enorme budgetten van tegenwoordig ook niet langer mogelijk om gratis spellen weg te geven, maar ik denk dat dit wel een toekomst heeft voor de indie ontwikkelaars. Mensen die hun spellen bijvoorbeeld enkel via Xbox Live of Playstation Netwerk aanbieden. Oh wacht dat ligt er nog steeds uit.

Apogee bestaat inmiddels al lang niet meer. Ze zijn samengevoegd met 3D Realms, de originele makers van Duke Nukem Forever.... En we weten allemaal hoe dat gegaan is. Volgens mij maken ze tegenwoordig vooral Iphone games, maar de meeste medewerkers zijn al lang en breed naar andere bedrijven gegaan, Veelal met succes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten