dinsdag 17 mei 2011

Hobo With a Shotgun

Je hebt  van die filmtitels die de lading volledig dekken. Snakes on a plane en nu Hobo With a Shotgun.
Wie bekent is met de Grindhouse serie weet vast en zeker ook wel dat deze gepaard ging met een aantal nep trailers voor exploitation films. Een van deze trailers is al omgezet tot een echte film Machete en nu is Hobo With a Shotgun aan de beurt.

En ik kan jullie meteen zeggen dat Hobo With a Shotgun niet van het zelfde niveau is. Begrijp me niet verkeerd de film is net als Machete totaal geschift, maar mist net die charme die Rodriguez wel in zijn films stopt. Ik kan het verhaal wel uitgaan leggen maar de film gaat echt alleen maar over een Zwerver met een shotgun. Als deze arme stakker op een dag uit de trein stapt en hoopt een nieuw leven op te bouwen in een nieuwe stad komt hij er al snel achter dat de mensen daar gebukt gaan onder het corrupte en criminele regime van de sadistische Drake en zijn twee zonen. Vervolgens gaat hij zelf aan de slag om shotgun justice te leveren.

Het verhaal is dus belachelijk, maar het had allemaal nog veel gekker gekund. De zwerver praat de hele film over beren, dus verwachte ik echt dat hij halverwege zijn mensenkostuum uit zou trekken en daadwerkelijk als beer te werk zou gaan. Dit soort idiote dingen mist de film. Wat de film wel heeft is geweld. Heel veel geweld. Elke 5 minuten spettert het bloed wel in het rond en bepaald subtiel is het ook niet. Dit geeft de film iets tekenfilmachtigs. Ja het geweld is erg gruwelijk en behoorlijk lomp, zo steekt een van de slechteriken een schoolbus met kleine kinderen in brand en bungelt vervolgens een verkoolt kinderlijkje op televisie. Maar het is allemaal zo overdreven en cartoonesk dat het moeilijk serieus te nemen is. En juist daarom was het nog beter geweest als de film helemaal los zou gaan. Nu kan dat uiteraard ook aan mij liggen, maar als er op een bepaald moment iemand in de achtergrond met een reusachtige inktvis aan het vechten is mag je toch verwachten dat de film al het realisme uit het raam gooit of niet?

Wat maakt de film dan uiteindelijk het kijken waard? 2 Woorden. Rutger Hauer. Onze eigen Nederlandse Amerikaan speelt namelijk de zwerver en dat doet hij simpelweg fenomenaal. Hij is stoer, hij is hilarisch en hij is zelfs schattig en zielig op bepaalde momenten. Elke seconde dat hij in beeld is, is genieten geblazen. De film heeft behoorlijk wat gebreken, maar Rutgers rol alleen is meer dan de moeite waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten