woensdag 28 december 2011

Top 10 films uit 2011

2011 Was nu niet bepaald een geweldig jaar voor films. Niet dat alle films die dit jaar uitkwamen bagger waren, maar het grootste gedeelte was gewoon matig. En misschien is dat nog wel erger dan slechte films. Slechte films, vooral de onbedoeld slechte, blijven toch hangen, matige films daar in tegen ben je al vergeten als je de bioscoop uitloopt. Gelukkig zaten er ook een aantal goede films tussen en dit is mijn persoonlijke top 10.


10 Drive Angry 3D


Drive Angry 3D bewijst dat een film niet goed hoeft te zijn om toch voor vermaak te zorgen. Nicolas Cage als dronken, onsterfelijke malloot die achter een gestoorde cultleider aanzit, zorgt voor eindeloos vermaak. Ja het is slecht, nee het slaat nergens op maar toch zit je vol vermaak naar het scherm te kijken.


9 Cowboys & Aliens

Cowboys & Aliens is een uniek geval. Vaak als stripboeken verfilmd worden halen ze nooit de kwaliteit van het originele verhaal. Bij Cowboys & Aliens is het juist omgedraaid. De strip was matig en saai. Deze film alles behalve dat.


8 The Hangover 2


Blijkbaar was de formule van The Hangover sterk genoeg om er nog een vervolg uit te persen. Ik had er geen hoge pet van op, maar uiteindelijk ben ik toch tevreden naar huis gegaan. De humor is wat lomper, de grappen wat platter, maar het is nog steeds even vermakelijk als deel 1. Hoe deel 3 het er af gaat brengen is echter niet zeker...


7 X-Men: First Class


Flink wat stripverfilmingen dit jaar, X-Men: First Class is een reboot van de X-men films en in tegenstelling tot de campy trilogie die we eerdere jaren gehad hebben probeert deze film een serieus verhaal te vertellen en op sommige domme plotpunten en personages na slaagt de film daar ook in.


6 Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides


De filmcritici ramden deze film keihard de grond in. Gek genoeg omdat elementen waarop de oorspronkelijke trilogie bekritiseerd werden ontbraken. Gek hoe dat werkt. Ik was van mening dat het een vermakelijke avonturen film was en dat ik precies kreeg wat geadverteerd was.


5 True Grit


Ik mag dan problemen met het einde hebben, zelfs ik zie in dat de rest gewoon erg goed in elkaar steekt. True Grit is een interessante film, met goed uitgewerkte personages, de juiste dosis van actie, drama en zelfs een scheutje humor.


4 Hobo With a Shotgun


Niet veel mensen wisten dat Rutger Hauer in meer dan 1 film gespeeld heeft dit jaar. De Heineken Ontvoering was een flinke lading middelmatige troep. Hobo With a Shotgun daar in tegen is volslagen idioot en off the wall. En de reden waarom deze film zo goed werkte was Rutger Hauer. Hauer speelt een zwerver die het tegen een gestoorde maniac en zijn twee sadistische zonen op moet nemen. Dit is even belachelijk als je zou verwachten, maar de manier waarop Hauer de zwerver neerzet is fenomenaal.


3 Thor


Van alle stripverfilmingen dit jaar was Thor zonder twijfel de beste. Hoe ze het voor elkaar gekregen hebben om een bizar concept zoals Thor toch goed uitgewerkt te hebben is me een raadsel. Dit had heel snel een onbedoeld hilarisch wanproduct kunnen worden. Maar dankzij de goede cast, het vlotte verhaal en de indrukwekkende special effects is het toch een van de betere films van 2011 geworden.


2 Rise of the Planet of the Apes


Ik heb de Planet of the Apes serie altijd al een warm hart toegedragen. Ik was dan ook doodsbenauwd dat de nieuwste film in de serie een afgrijselijke mislukking zou worden. Maar dat bleek allemaal ongegrond. ROTOPA is een geweldige film dat respect voor zijn voorgangers toont en daadwerkelijk een goed verhaal wil neerzetten. En de film slaagt hier ook volledig in. Geweldige special effects en een ijzersterke cast zorgen er voor dat er slechts 1 betere film in 2011 te zien was, namelijk:


1 Super 8


Super 8 voelt aan als een nostalgie trip. Vrijwel vanaf de eerste seconde roept de film herrieneringen aan films zoals Goonies en E.T. op. Gelukkig heeft Super 8 ook genoeg karakter van zichzelf en mede dankzij de sterke cast, van grotendeels kinderen nog wel! Is het eindproduct... Super! Ja, ja slechte grap ik weet het.

Morgen gaan we naar de 10 slechtste films van 2011 kijken. Een lijst die heel van eenvoudiger in elkaar te steken was...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten