woensdag 9 maart 2011

Anime classificaties

In mijn doorlopende queeste om de gemiddelde Nederlander te informeren over de vreemde en ingewikkelde wereld van anime en manga wil ik het vandaag eens over de verschillende classificaties hebben.

In tegenstelling tot onze westerse series kan je anime eigenlijk niet in thema's opdelen. Natuurlijk heb je series die vooral dramatisch ingesteld zijn, of series waarin de actie voorop staat. Maar over het algemeen heb je toch vaak te maken met series die niet zo snel in een hokje te plaatsen zijn. Neem de serie "One Piece" bijvoorbeeld. Wikipedia beschrijft het als Action Adventure Comedy Drama. En op zich is dat best begrijpelijk aangezien er niet echt één thema is dat boven de rest uitsteekt. Voor elke hilarische grap zit er wel een tranentrekker in de serie. Wat Japan dus doet is series categoriseren in leeftijdsgroepen.
-Shonen (Jongens leeftijd tot 15 jaar)
-Shojo (Meisjes leeftijd tot 15 jaar)
-Seinen (Mannen leeftijd van 18-30)
-Josei (Vrouwen leeftijd van 18-30)

Deze zijn onderling ook weer onderverdeeld in verschillende subgroepen deze neigen dan weer meer naar de traditionele classificaties. Het mooie aan anime en manga is dat de verschillende doelgroepen ontzettend veel te bieden hebben. Niet alle series voor jongens draaien om vechten en actie, er zijn ook genoeg series waarin drama en andere genres centraal staan. Dit is totaal niet te vergelijken met de jongeren series die tegenwoordig op de buis zijn.

Het is echter ook grappig dat sommige series hun eigen doelgroep ontgroeien. One Piece is begonnen als een serie voor jongens tot 15 jaar. Maar omdat de serie zo ontzettend goed bleek te zijn, bleven mensen One Piece volgen. Met als gevolg dat de 15 jarige jongetjes die 10 jaar geleden (toen de serie begon) fan waren, nu nog steeds One Piece lezen/kijken. Dit reflecteert weer in de serie zelf, maar als ik het daar over ga hebben draaf ik iets te ver van mijn huidige onderwerp af. Dus dat bewaar ik voor een andere keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten