zaterdag 3 september 2011

Cowboys & Aliens

Laten we eerlijk zijn. De enigste reden waarom jij en ik ook maar enigszins geintreseed zijn in deze film is omdat het concept simpelweg idioot is. Cowboys & Aliens past wat dat betreft best in het rijtje van Pirates vs Ninjas etc. Maar is de film meer dan alleen een idioot concept of zit er toch nog wat meer achter?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Nee. De film adverteert cowboys en aliens en dat is ook precies wat je krijgt. (Ok, technisch gezien zitten er ook nog indianen in de film, maar wat had je dan verwacht van een film over het wilde westen?) Het is dus ook erg belangrijk dat je je dit goed beseft. Deze film gaat idioot, belachelijk en onzinnig worden. En daarom is hij ook enorm vermakelijk.
Het verhaal stelt dus weinig voor. Daniel Craig wordt midden in de woestijn wakker met een futuristische armband vast aan zijn arm. Als hij eenmaal een dorpje bereikt heeft vallen de aliens al snel aan en ontvoeren ze een aantal bewoners. Samen met de plaatselijke zakenman (Harrison Ford) en een winkeleigenaar, een klein ventje en een mysterieuze vrouw die meer van de aliens af weet zetten ze de achtervolging in.

De rest van de cast is niet echt memorabel. Het zijn dus ook vooral Daniel Craig en Harrison Ford die de show stelen. Beide mannen laten zien dat ze ook in een idiote film zoals deze prima acteerwerk af kunnen leveren. Al spelen ze de rest van de cast wel van de set.
De film mag dan gebaseerd zijn op de gelijknamige strip uit 2007, maar op de titel na hebben de twee bar weinig in gemeen.

Het enigste echte minpunt van de film is dat hij zichzelf regelmatig te serieus neemt. Uiteraard zijn Daniel Craig en Harrison Ford voortdurend met een wedstrijd stoer kijken bezig. Maar de film bevat ook wat behoorlijk donkere tonen. Deze zijn soms gepast maar voelen ook regelmatig, mede dankzij het idiote concept behoorlijk uit de plaats. Maar uiteindelijk is het totaalproduct toch zeker geslaagd en een ideale popcorn film. Exact wat we van regisseur Jon Favreau gewend zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten