dinsdag 16 augustus 2011

Super 8

Je hoort mensen wel eens zeggen dat films vroeger beter waren. Ik heb zelf ook wel eens de neiging om dit te roepen. Uiteraard komt dit grotendeels door de nostalgie die we bij deze films voelen. En speciaal voor deze mensen hebben we nu Super 8. 2011 is tot nu toe geen geweldig filmjaar geweest. Er zaten wel een aantal leuke films tussen, maar geen films die ik over een paar jaar graag nog eens ga bekijken. Super 8 is de eerste film die ik zonder twijfel nog een paar keer ga zien.

Super 8 gaat over een groepje jongeren die samen een horrorfilm willen maken, als ze s' nachts bij het spoor een scene aan het opnemen zijn vind er een enorm treinongeluk plaats en al snel blijkt de oorzaak iets buitenaards te zijn. Vrijwel vanaf de eerste scenes roept de film herinneringen aan films zoals "The Goonies" en "E.T." op. Super 8 zit vol met de typische filmclich├ęs van die tijd. De hoofdrolspeler is recent zijn moeder verloren en zijn vader doet zijn best, maar heeft weinig tijd voor hem en begrijpt hem niet goed. Je hebt het dikke ventje dat uit een enorm druk en overbevolkt gezin komt, het stoere meisje dat prima bij de jongens past, de nerd, het gekke ventje dat graag dingen in de fik steekt etc etc. Je zou denken dat dit storend werkt en de film geen karakter van zichzelf heeft, maar dat is gelukkig niet het geval. Ja de film grijpt de clich├ęs met beide handen aan, maar de manier waarop de film er mee omgaat voelt niet goedkoop aan. De film doet zijn eigen dingen en ook zonder herinneringen aan films zoals The Goonies kan je volop genieten van Super 8.

Dat komt ook omdat de film er ontzettend spectaculair uit ziet. Elk shot is meesterlijk neergezet en of je nu naar een enorm treinongeluk kijkt, of gewoon twee jongeren in een slaapkamer aan het praten ziet, het ziet er geweldig uit.

Het verhaal steekt ook zeer goed in elkaar en op zich is dat best indrukwekkend aangezien J.J. Abrams de regisseur en schrijver is. Niet dat ik zo zeer een probleem met deze gast heb, maar hij is vooral goed in uitstellen. In series zoals Lost stapelen de vragen zich maar op en echt antwoorden krijgen we wel, maar dat duurt vaak veel te lang. Ik beschouw dat als een goedkope manier om een verhaal te vertellen. Natuurlijk moet je de nodige mysteries en vraagstukken in je verhaal hebben zitten, maar je moet deze ook zo nu en dan oplossen. Abrams slaat hier nog wel eens in door en uiteindelijk lijdt zijn werk daar onder. Ikzelf ben de interesse in Lost kwijtgeraakt omdat het maar door en door ging. En zaken nooit gewoon opgelost werden.
Gelukkig is dat in Super 8 niet het geval. Natuurlijk zit de film vol met vragen en mysteries, maar we krijgen ook met grote regelmaat hints en antwoorden op deze zaken. Het kijkt daardoor een stuk prettiger dan een seizoen van Lost bijvoorbeeld.

Super 8 is een geslaagde avonturen film die meer doet dan alleen inspelen op de nostalgie van zijn kijkers. De film is goed geschreven, ziet er fenomenaal uit (Zonder op het 3D effect te hoeven leunen) en heeft bovendien ook nog eens een grote bron aan onbekend talent aan het ligt gebracht. Ik kan me niet 1 slechte rol in de film herinneren, waarschijnlijk omdat die er gewoonweg niet in zaten.
Zonder twijfel de beste film van het jaar tot nu toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten