maandag 22 augustus 2011

Rise of the Planet of the Apes

Hoe de Planet of the Apes serie het zo lang heeft kunnen volhouden is mij een raadsel. Natuurlijk is de eerste film uitstekend en verplichte kost voor elke filmliefhebber. Maar zo'n beetje alle vervolgen inclusief de remake van Tim Burton uit 2001 zijn simpelweg niet de moeite waard. Hoe dan ook we hebben nu Rise of the Planet of the Apes.
Dit maal was het aan Rupert Wyatt de beurt om een Apes film te maken en in plaats van wederom een remake of vervolg te maken heeft hij er voor gekozen om een prequel te maken. We krijgen dus te zien hoe het uiteindelijk zo ver heeft kunnen komen dat apen de aarde over genomen hebben.

RotPotA gaat over de geniale Will Rodman (James Franco) die een geneesmiddel tegen alzheimer aan het ontwikkelen is. Door het middel op apen te testen heeft hij geweldige resultaten bereikt maar tijdens zijn presentatie loopt het allemaal uit de hand als een aap ontsnapt. Na dit debacle worden alle apen in het laboratorium afgemaakt op 1 baby na. Will neemt de baby mee naar huis en komt er al snel achter dat de effecten van zijn medicijn ook aanwezig zijn in de baby. Uiteindelijk besluit hij de aap in huis te nemen en noemt hij hem Caesar.
Vanaf dit moment draait de film niet echt meer om Will maar meer om Caesar. Dit is interessant omdat hij niet praat. En het grootste deel van de film is dus ook interactie tussen verschillende apen. Caeser kent echter wel gebarentaal en dat zorgt ervoor dat samen met de fenomenaal goede CGI we nooit hoeven te raden wat er in zijn hoofd om gaat.

Wie naar RotPotA heen gaat en een grote oorlog tussen de apen en mensen verwacht komt bedrogen uit, de film draait bijna volledig om de ontwikkeling van Caesar, slechts in de finale kan je spreken van een strijd tussen apen en mensen maar niet op de manier die je zou verwachten, de motivatie van de apen en de manier waarop ze uiteindelijk de aarde over nemen is ook opmerkelijk. Blijf vooral zitten tijdens de aftiteling.
De menselijke personages in de film zijn dus niet echt van belang al zitten er een paar leuke typetjes tussen. Vooral Tom Felton als sadistische apen verzorger en John Lithgow als demente vader. Maar het hart en ziel van de film ligt bij de apen.

RotPotA is een zeer geslaagd deel in de serie en zonder twijfel beter dan alle andere vervolgen en remakes, het is misschien niet wat je er van verwacht, maar dat pakt gelukkig goed uit. Rise of the Planet of the Apes heeft mijn vertrouwen in de franchise weer een beetje hersteld. Nu maar hopen dat het vervolg dat er ongetwijfeld aan zit te komen deze kwaliteit vast kan houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten