vrijdag 5 augustus 2011

Green Lantern

Na weken lang in de Amerikaanse bioscopen gedraaid te hebben is het nu eindelijk aan ons de beurt om de Green Lantern te ontmoeten.  Maar moeten we daar wel blij mee zijn? De film wordt behoorlijk afgekraakt in Amerika en er komen al zo ontzettend veel superhelden films uit de laatste tijd. En vooral in Nederland is de Green Lantern nu niet bepaald een bekende superheld. Maar misschien werkt dat juist wel in het voordeel van de film.

De film heeft dus behoorlijk negatieve recensies in Amerika ontvangen. Met name omdat het nogal losjes met het concept van de Green Lantern omgaat. Maar het grootste gedeelte van ons Nederlanders heeft nog nooit een Green Lantern strip gelezen dus een echte referentiekader hebben we niet. Veel details waar de fans zich dood aan ergeren vallen ons dus niet lastig. Maar hoe zit het met de rest van de film?

Green Lantern gaat over de piloot Hal Jordan (Ryan Renolds) die in het bezit komt van een Green Lantern ring en hiermee in een superheld kan veranderen. De ring geeft hem indrukwekkende krachten gevoed door zijn wilskracht met als enigste limiet zijn eigen fantasie. Hij is echter niet de enigste met deze krachten door het hele universum heen zijn er duizenden Green Lanterns en samen vormen ze het Green Lantern Corps. Hal is echter nog maar een groentje en de eerste mens die deze krachten in het bezit krijgt. En als dan ook nog eens een schijnbaar onverslaanbaar monster genaamd Parallax ontsnapt zal hij deze dringend onder de knie moeten krijgen.

Hier duikt echter ook een probleem op. Zijn krachten worden behoorlijk onderbenut, in totaal heb je zo'n 3 scenes waarin hij echt laat zien wat hij met zijn krachten kan, maar de potentie van deze krachten wordt in tegenstelling tot de stripboeken niet goed genoeg benut. Er zitten wel wat leuke stukjes tussen, maar ik had graag meer gezien. De reden waarom we niet genoeg van zijn krachten zien is het ontzettend drukke plot. De film wil simpelweg te veel tegelijkertijd doen en dat heeft negatieve gevolgen voor het verhaal. Hal moet niet alleen zijn krachten onder controle krijgen, hij moet ook lid van de Green Lantern Corps worden, er loopt een gestoorde gek op aarde rond, hij heeft problemen met zijn baan, Parallax moet gestopt worden, en dan hebben ze er ook nog een romantisch subplotje in gepropt. Het is allemaal te veel voor de eerste film. Het resultaat is een drukke en vaak rommelige film met flink wat overbodige scenes die uiteindelijk net zo goed niet in de film hadden kunnen zitten.

Dan heb je ook nog de special effects, maar daar ben ik een beetje geconflicteerd over. De special effects zijn prima en vaak erg indrukwekkend, maar ze komen ook ontzettend "cartoony" over. De film probeert een serieus verhaal te vertellen, maar het is allemaal zo overdreven en... nep dat het moeilijk serieus te nemen is. Maar om eerlijk te zien zou ik niet weten hoe het anders had gemoeten. Het universum in de stripboeken is ook enorm kleurrijk en divers. Ik denk dat het concept gewoon moeilijk verfilmd kan worden. Dus het eindelijke product is een goede poging al denk ik dat een andere regiseur zoals Neill Blomkamp (District 9) het beter gedaan zou hebben. Misschien iets om voor het vervolg te overwegen?

Dus ja, Green Lantern heeft flink wat fouten. Maar uiteindelijk is de film wel stukken vermakelijker dan de andere superhelden film op dit moment. Zoals met zo veel strip verfilmingen is de film best vermakelijk, zolang je de geschiedenis van de stripboeken maar achterwege laat en de film zijn eigen ding laat doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten