maandag 1 augustus 2011

Captain America: The First Avenger

Marvel is druk bezig met de Avengers film die volgend jaar in de bioscoop draait te hypen. Na The Hulk, Iron Man en Thor is de leider van de Avengers nu aan de beurt. Captain America is net zoals Thor nu niet super bekend bij het globale publiek. Marvel doet er dus slim aan om deze personages eerst in hun eigen film voor te stellen, waarom ze hier echter Hawkeye bij vergeten is mij wel een raadsel. Maar goed deze film gaat over Captain America dus laat ik het daar eerst over hebben.

Het verhaal speelt zich af in de tweede wereld oorlog. Hitler is de oorlog aan het verliezen en een gestoorde nazi genaamd Johann Schmit, beter bekend als The Red Skull (Hugo Weaving) is met diabolische wapens van plan de wereld over te nemen.  Dan hebben we ook nog de jonge Steve Rogers (Chris Evans) die niets liever wil dan zijn land dienen, hij is echter een astmatische zwakke dwerg en niemand wil hem in het leger hebben. Maar gelukkig mag hij deel nemen in een geheim experiment dat hem in een superheld verandert, Captain Amerika.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, Captain America valt erg tegen. Zonder twijfel de slechtste van de Avengers films. Dit is deels te wijten aan het feit dat Captain America nu niet een echt interessante superheld is. Thor is een Griekse god, Iron man is een alcoholist in een robot pak, de Hulk is een losgeslagen monster etc. Captain America is een sterke gast met een schild, een beetje saai vergeleken met de rest. En zijn nogal eentonige saaie karakter maakt het ook niet veel beter. Zo'n beetje elk personage in de film is interessanter dan Steve Rogers. De vader van Iron Man heeft bijvoorbeeld een zeer leuke bijrol en de kolonel (Tommy Lee Jones) in het leger is ook veel interessanter en grappiger. Het verhaal helpt ook niet echt mee. Halverwege de film krijg je het gevoel dat het originele script daar ophoudt en dat de schrijvers wanhopig geprobeerd hebben om er nog een uur aan vast te knopen.

De actie is redelijk, maar ook hier krijg je niet echt het gevoel dat je naar een superhelden film zit te kijken, gewoon een sterk en atletisch persoon die toevallig goed met een schild kan gooien. Ook de schurk in de film is nu niet bepaald speciaal. Al is hij wel onbedoeld hilarisch. Zo heeft Red Skull een enorm vliegtuig met bommen die speciaal gelabeld zijn met diverse steden die hij er mee wil opblazen. Alsof dat wat uitmaakt! Hilarisch.

Maar goed, Captain America kan zich dus niet meten met de andere Avenger films. Ik kan de film niet eens echt aanraden als een avond popcorn vermaak. Daar zijn gewoon veel betere films voor op dit moment. Die hard Marvel fans gaan de film toch wel zien, voor de rest van jullie zal ik even een korte samenvatting geven zodat jullie precies weten wie Captain America is.

Een superheld die sterk, atletisch en een geboren leider is, heel goed met een schild overweg kan en 70 jaar in ijs ingevroren is geweest. Dat is het enigste dat je moet weten voor The Avengers volgend jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten