maandag 11 juli 2011

Blitz

Ik ben dol op Jason Statham. Maar goed, mocht je mijn blog al langer lezen dan komt dat vast niet als een verrassing. Niet omdat hij een goede acteur is, tenminste dat weet ik niet zeker omdat hij nooit de kans krijgt om meer dan "Die ene badass" te spelen. Maar dat maakt eigenlijk ook niets uit, juist omdat hij die ene rol zo fenomenaal goed kan spelen. Statham is een badass en dat werkt voor hem, dus zolang hij in films zoals Blitz zit, weet Statham te vermaken.

Blitz is geen bijzondere film. De tagline alleen zegt eigenlijk al genoeg. It's Cop Killer vs Killer Cop. Dat is dan ook exact wat je krijgt. Jason Statham is een keiharde agent die het niet zo nauw neemt met de regels. Als er dan een idioot (Die verdacht veel weg heeft van Travis Touchdown) besluit wraak te nemen door verschillende agenten om te leggen is het aan Statham de taak om dit te stoppen. Dit doet hij precies zoals je verwacht. Door een enorme eikel te zijn tegen iedereen die hij tegenkomt, veel te drinken en flink van zich af te meppen. EXACT zoals het hoort bij een Statham film.  Maar Blitz is meer dan alleen een domme vermakelijke actie film.

De setting speelt hier een belangrijke factor in. Blitz speelt zich af in Engeland en voelt daarmee meteen al een stuk frisser aan dan de typische actiefilm die zich in Amerika afspeelt. De film voelt aan als een aflevering uit bijvoorbeeld "A Touch of Frost" Alleen dan met een badass asskicker in de hoofdrol. Wacht.. Dat was A Touch of Frost eigenlijk ook. Maar goed. Het voelt dus aan als een Engelse crime serie, al komt dat waarschijnlijk ook omdat de hoofdrolspelers Thee en koekjes eten. Maar dit alleen zorgt er al voor dat de film anders aanvoelt dan de meeste grote actie films. En hoewel ik het woord niet graag gebruik, voelt de film ook erg "indie" aan. Wat dan ook niet zo verrassend is aangezien het de eerste echt grote film van de regisseur is. Maar ook dit zorgt ervoor dat het fris en vermakelijk aanvoelt.

Blitz heeft uiteraard zijn fouten en het is ook geen film die je bij de Oscarnominaties terug zal zien. Maar dat maakt niets uit. Als je zin hebt in een avondje Jason Statham zit je gebakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten