donderdag 2 juni 2011

X-Men: First Class

Ok voor je naar X-Men: First Class gaat moet je met twee dingen rekening houden:
1. De film volgt de stripboeken totaal niet.
2.James McAvoy en Micheal Fassbender verbleken bij hun voorgangers Patrick Stewart en Ian McKellen.

Als je hier rekening mee houdt zal First Class een zeer vermakelijke film zijn. Maar laat ik voor alle zekerheid toch even dieper op de twee punten in gaan.

De X-Men films hebben door de jaren heen hun eigen continuïteit opgebouwd. Sommige mensen zoals de echte die-hard fans balen hier enorm van, maar voor wat het is, werkt het. First Class laat de strips voor het grootste gedeelte voor wat ze zijn en verteld dus zijn eigen verhaal. En dat doet hij beter dan de vorige 3 films. Het verhaal steekt goed in elkaar, bevat enkele goede actie momenten. En elke mutant krijgt de kans om even te schijnen. De film heeft ook een lekker vlot tempo en in de twee uur die voorbij komen gebeurt er een hele hoop. Helaas betekend dit wel dat sommige onderdelen niet helemaal optimaal uitgewerkt worden. De film wil soms iets te veel doen. Je verveelt je echter geen moment. Nogmaals, zolang je maar rekening houdt met het feit dat dit niet de stripboeken continuïteit is.

Dan heb je nog de twee hoofdrolspelers. James McAvoy en Michael Fassbender. Uiteraard konden ze niet dezelfde acteurs gebruiken als in deel 1-3, maar helaas zijn deze gasten nu niet bepaald memorabel. Ze leveren prima werk en zullen ook echt wel goede acteurs zijn, maar ze waren geen Professor X en Magneto. Dit is echter ook deels te danken aan het script. Magneto's grote verraad op het einde van de film kwam nogal abrupt, uiteraard wordt er wel naar gehint en we weten natuurlijk ook allemaal dat het gaat gebeuren maar toch kwam het nogal geforceerd over. Een beetje jammer dus dat qua hoofdrolspelers, de film de plank een beetje misslaat. Misschien komt het ook omdat we hier met de jongere versies te maken hebben maar gezien de rijke achtergrond die beschikbaar was voor de personages vond ik toch dat het allemaal wat beter uitgewerkt had mogen worden. De rest van de cast pakt gelukkig stukken beter uit.

Dus ja, ondanks een paar gebreken is First Class een prima kickstart voor een nieuwe trilogie. Zolang.... ok ik zal er over ophouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten