woensdag 29 juni 2011

13

13 is een domme film. Ik ga er geen doekjes om winden. 13 is een domme, domme film. En in plaats van een typische recensie ga ik puntsgewijs aangeven waarom:

1.Het verhaal is enorm zwak.
13 Gaat over een jonge elektricien die geld nodig is om de ziekenhuiskosten van zijn vader te betalen. Om snel geld binnen te halen doet hij mee met een duister ondergronds spel waarin spelers Russisch roulette moeten spelen en rijke zakenmannen op ze stemmen.
Dit soort verhalen zijn al vaker en beter verteld. Neem films zoals Battle Royale bijvoorbeeld. Maar het verschil met deze films is dat 13 niets speciaals doet. Battle Royale ging om meer dan alleen het "spel" 13 doet niets unieks of meer dan alleen het spel. Wat op zich niet zo erg zou zijn als de personages goed uitgewerkt waren. Maar....


2. Alle personages hebben totaal geen diepte.
Een film zoals 13 moet het hebben van zijn personages. 13 doet net alsof deze belangrijk zijn door een handje vol een achtergrond verhaaltje van twee minuten te geven, maar dat telt niet! We weten vrijwel niets van de hoofdrolspeler, behalve dat hij arm is en zijn vader in het ziekenhuis ligt. Een ander personage wordt uit de gevangenis gehaald om mee te spelen in het spel, maar ook van hem weten we helemaal niets behalve dat hij uit de gevangenis komt en ergens wat geld heeft liggen. Nog een personage komt uit een cliniek en is waarschijnlijk gokverslaafd. Oh en Jason Statham is zijn broer blijkbaar. De lijst gaat maar door. Al deze personages hadden enorm veel potentie om echt goed uitgewerkte types te worden maar de film doet helemaal NIETS met ze.

3. De film doet niets met de personages.
Je hebt twee types in 13. De spelers die elkaar in een ondergronds duister spel neer moeten schieten. En de rijke zakenmannen die op ze stemmen. Er gebeurt echter helemaal niets met deze mensen. Ja een paar spelers worden neergeschoten (Gek genoeg zijn dit op één iemand na allemaal onbelangrijke personages) maar de film introduceert karakters, geeft deze schermtijd en doet vervolgens niets meer met deze ze! Danny Trejo en 50 cent hebben in de tweede helft helemaal geen rol meer en verdwijnen gewoon. Dan zit er ook nog een politie team achter de organisators van het spel aan. Maar ook met deze mensen wordt niets gedaan.

4. De film is enorm voorspelbaar.
We weten allemaal dat de hoofdrolspeler het spel wel gaat overleven. En we weten ook allemaal wel wat er uiteindelijk met dit soort mensen in "donkere" films gebeurt. De film doet niets verrassends. Elke keer als het spel weer gespeeld wordt weet je al dat de hoofdrolspeler het overleeft. En aangezien de andere personages totaal geen karakter of diepte hebben maakt het niet echt uit wie er neergeschoten wordt.

Dat was het wel zo'n beetje. 13 had potentie. Een aantal grote namen in de cast en het concept was ook best interessant. Helaas is de film een mislukking op zo'n beetje alle fronten. Misschien dat het origineel uit 2005 beter is, maar na dit debacle heb ik weinig behoefte om daar achter te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten