maandag 6 december 2010

Top 5 tekenfilms die eigenlijk anime zijn

Ik wil het binnenkort eens over anime gaan hebben. Wat!? ANIME? Wacht! Niet meteen wegklikken!
Ik weet dat die rare anime industrie erg Japans en vreemd is en dat normale mensen er niet naar kijken etc etc. Maar wees niet bang, beschouw het als een kans eens iets nieuws te ontdekken. We beginnen rustig aan en ik zal jullie handje wel vasthouden. Om een beetje in de stemming te raken en er langzaam maar zeker aan te wennen gaan we eerst eens kijken naar de tekenfilms die er vroeger op televisie te zien waren. Geloof het of niet daar zat meer anime tussen dan je ooit had gedacht.



5 Transformers

Japanse naam: Transformers

Nederlandse opening
Japanse opening





Transformers. Reusachtige vechtende robots, hoe Japans wil je het hebben? En dan heb ik het over de originele tekenfilm serie en niet die afgrijselijke Michael Bay films. Transformers is hier uitgebracht door Saban Entertainment en verrassing! Een goede 90% van alle series die door Saban uitgebracht zijn, zijn anime. En aangezien zo'n beetje alle tekenfilms op Fox Kid (later Jetix) eigendom van Saban zijn, kan je wel raden waar ik hier mee naar toe wil. Transformers zelf was een goudmijn. Je had niet alleen een succesvolle tekenfilm serie, de makers verdienden ook nog eens bakken met geld aan speelgoed. Het verbaast me dan ook niet dat er tot op de dag van vandaag nog nieuwe Transformers series gemaakt worden.


4 Teknoman

Japanse naam: Tekkaman Blade
Nederlandse opening
Japanse opening





Van de ene robot serie naar de andere. Teknoman! De serie viel hier vooral op omdat er nog al wat gewelddadige scenes in zaten. Hoe deze serie in vredesnaam door de grijpgrage klauwen van de censuurnazies is gekomen is mij een raadsel. Uiteraard viel het in het niets bij wat de Japanse versie allemaal liet zien maar toch. Het was als kind gewoon fijn om een serie te hebben die zijn kijkers serieus behandelde en een daadwerkelijk verhaal probeerde te vertellen. Al kregen we uiteindelijk wel een versie waar een goede derde van het originele verhaal volledig miste. De regisseur Sawai Koji heeft een enorme waslijst met series op zijn naam staan, maar is de laatste tijd vooral bekend dankzij de .Hack serie, iets wat jullie toch niets zegt dus waarom begin ik er over?


3 Samurai Pizza Cats

Japanse naam: Kyattou Ninden Teyandee
Nederlandse opening
Japanse opening





Eigenlijk moet dit niet als een verrassing komen. Natuurlijk is Samurai Pizza Cats een anime! Maar daar dachten wij als kleine kinderen niet aan, het speelde zich af in Little Tokyo, dat heeft toch niets met Japan te maken.... Toch? Uiteraard was dit wel het geval en als je nu terugkijkt zie je dat ook meteen. Maar waar de originele Japanse versies vaak beter zijn, geef ik toch de voorkeur aan de Engelse versie. De Japanse versie nam meer het Sentai genre op de hak. (Denk Power Rangers) Maar onze versie ging veel verder dan dat, de hoeveelheid pop-culture referenties in de serie is fenomenaal.


2 Nils Holgersson

Japanse naam: Nils no Fushigi na Tabi
Nederlandse opening
Duitse opening (Kon geen Japanse versie vinden dus krijgen jullie de duitse. Bonus!)





Er was een tijd dat wij Europeanen besloten dat het veel voordeliger en eenvoudiger was om al onze tekenfilms door buitenlanders te laten maken, zo ook Nils Holgersson. De serie, net als het boek had als voornaamste reden kinderen op een speelse manier aardrijkskunde te leren. Dus je hebt niet alleen anime als kind zitten kijken, waarschijnlijk stak je er ook nog het een en ander van op! Gek genoeg heeft Oshii Mamoru na het maken van redelijk simpele anime zoals dit zich volledig op complete mindfuck series zoals Ghost in the Shell gestort.



1 Alfred Jodocus Kwak

Japanse naam: Ahiru no Kuwakku
Nederlandse opening
Japanse opening





Ja geloof het of niet maar een van de meest Nederlandse tekenfilms ooit is ook een anime. Alfred Jodocus Kwak is een samenwerking van de VARA en TV Tokyo. Alfred mag dan een hersenspinsel van Herman van Veen zijn, de tekenfilm was typisch Japans. Als je nu terugkijkt zie je dat ook meteen. Vooral later in de serie toen ze de Nederlandse setting wat meer loslieten. Maar je ziet het ook aan kleine dingen. Henk (de mol) draagt bijvoorbeeld een zonnebril, dit klinkt misschien onbelangrijk maar mollen in anime worden bijna altijd met een zonnebril afgebeeld. En Alfred zelf trekt bijvoorbeeld regelmatig een "facefault" iets dat ook typisch Japans is.

Zo zie je maar weer dat ook jij behoorlijk wat anime gezien hebt als kind. Ben je al een beetje van de schrik bekomen? Geeft niets hoor, zoals ik al zei doen we het lekker rustig aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten