dinsdag 21 december 2010

Top 5 anime voor nieuwkomers

 Nu jullie een beetje van de schrik bekomen zijn lijkt het me nu tijd om eens naar wat meer traditionele anime te kijken, series die voor nieuwkomers redelijk toegankelijk zijn of zoals een wijze man ooit zei: Series die geen magische vlinders etc bevatten.


5 Akira

Akira is een oude film en in het verleden zelfs meerdere keren op televisie uitgezonden hier. Akira gaat over twee jongeren: Kaneda en Tetsuo en speelt zich af in een post apocalyptische wereld. Ze raken per ongeluk betrokken bij een geheim militair project en als Tetsuo bizarre gaven ontwikkeld loopt de boel volledig uit de hand. Akira was revolutionair op het gebied van animatie en verhaal, eigenlijk kan je het als een van de eerste animaties voor volwassenen beschouwen met flink wat geweld en politieke ondertonen. Het mag dan een oude film zijn, Akira heeft de test der tijd goed doorstaan en als extra bonus kan je de film ook met gemak in de winkels vinden. Zo'n beetje elke Media Markt of Free Record shop heeft wel een kopie in de rekken liggen.


4 Ghost in the Shell: Stand Alone Complex

Ghost in the Shell is nu een perfect voorbeeld waarom anime gewoon werkt. Een serie zoals dit zou simpelweg niet te doen zijn met echte acteurs. Ghost in the Shell zit behoorlijk complex in elkaar en is absoluut een serie waar je echt tijd voor moet maken. GitS speelt zich af in een futuristisch Japan waarin de technologie zo ver gevorderd is dat men in staat is om menselijke hersenen in robots te stoppen. Deze revolutie heeft voor enorm veel voordelen gezorgd, maar de misdaad maakt er helaas ook volledig gebruik van. Het is dus aan de keiharde Motoko Kusanagi en Daisuke Aramaki om deze nieuwe generatie criminelen aan te pakken. De serie staat ook bekend om zijn geweldige animatie en muziek.


3 Samurai Champloo

Samurai Champloo is eye en ear candy, het kleurgebruik de animatie en de muziek is fenomenaal. De serie heeft ook geen rare Japanse intro maar een rapnummer. Het is dus een samoerai serie die gebruik maakt van rap muziek, dat klinkt vreemd maar geloof me, het werkt! De serie gaat over het meisje Fuu die opzoek is naar een samoerai die naar zonnebloemen ruikt. Ze word bijgestaan door de samoerai Mugen en Jin twee volledige tegenpolen. Mugen is luidruchtig en lomp en Jin is calm en mysterieus. De serie mag dan erg Japans aanvoelen met zijn samoerai en vreemde verhalen, toch is Samurai Champloo enorm toegankelijk voor nieuwkomers. Later in de serie duiken er zelfs Nederlanders op. De verschillende verhalen die de serie verteld zijn ook super vermakelijk, van een volslagen idiote honkbal wedstrijd tot Mugen die de strijd aangaat met een groep criminelen in een wiet veld dat uiteraard in de fik vliegt met alle gevolgen van dien.


2 Cowboy Bebop

Cowboy Bebop is van de zelfde maker als Samurai Champloo en gaat over een groep bounty hunters die de ruimte afspeuren naar flinke bounties. De hoofdrolspeler Spike Spiegel kan je eigenlijk het beste beschrijven als Keanu Reeves meets Bruce Lee. Het leuke aan Cowboy Bebop is dat de meeste afleveringen los van elkaar staan, eigenlijk zoals de meeste westerse series. Mede dankzij de setting voelt de serie ook niet Japans aan. Oh en de serie heeft een hond met de intelligentie van Albert Einstein! Cowboy Bebop is ook zo´n serie waar je erg gemakkelijk aan kan komen. De complete boxset kan je bij onder andere de Media Markt halen. De serie is zelfs een paar jaar geleden volledig uitgezonden op MTV. En momenteel is er een verfilming in de maak met wie anders, Keanu Reeves als Spike in de hoofdrol.


1 Monster

Alle vorige series waren typische anime zonder magische vlinders maar wel met wat bovennatuurlijke elementen. Monster is echter stukken realistischer. Monster gaat over de briljante dokter Kenzou Tenma die als arts in Duitsland werkt. Als hij op een dag een jongetje red dat door zijn hoofd geschoten is gaat zijn hele carrière in rook op. Hij verliest zijn baan en zijn vrouw, maar dat is niet het grootste probleem. Het jongetje Johan Liebert blijkt helemaal niet zo schattig en onschuldig te zijn. Johan is een volslagen doorgedraaid monster en is instaat om mensen tot verschrikkelijke dingen aan te zetten. Dokter Tenma, die zich bewust is geworden van wat hij gedaan heeft besluit achter Johan aan te gaan, dit is echter niet zo eenvoudig aangezien hij verdacht wordt van de misdaden die Johan begaan heeft. Ik kan niet genoeg positieve dingen over Monster zeggen. Monster voelt op sommige momenten eng realistisch aan en het verhaal kan zich met gemak meten met andere grote thrillers zoals Silence of the Lambs en Se7en. Een serie zoals Monster afschrijven omdat het een anime is, is eigenlijk een doodzonde omdat dit een serie is die iedereen gezien moet hebben.

1 opmerking: