maandag 29 november 2010

Scott Pilgrim vs the World

Dames en heren, bij deze presenteer ik u de beste "coming of age" film ooit.
Voor iedereen die opgegroeid is met een NES is Scott Pilgrim vs the World een feest om naar te kijken, de film zit namelijk propvol met referenties naar het NES tijdperk.

Scott Pilgrim (Michael Cera) is een luie werkloze maar sympathieke nerd. Speelt gitaar in zijn band Sex Bomb-omb en woont samen met zijn homofiele huisgenoot Wallace. Zijn rustige leven wordt op een dag ruw verstoord als hij hals over de kop verliefd wordt op de sarcastische en mysterieuze Ramona Flowers(Mary Elizabeth Winstead). De relatie verloopt echter alles behalve soepel aangezien er meer kapers op de kust zijn, namelijk Ramonas zeven slechte exen. Scott zal deze een voor een moeten verslaan wil hij Ramona voor zichzelf winnen. Maar ramona is niet de enigste met wat baggage uit het verleden. Scott zelf heeft ook een behoorlijke geschiedenis en alsof dat nog niet erg genoeg is zit hij momenteel in een relatie met de 17 jarige Knives Chau.

Dit klinkt allemaal erg ingewikkeld en druk en dat is de film ook. Scott Pilgrim vs the World heeft een enorm tempo en juist dit zorgt ervoor dat de film geen minuut verveeld. Eigenlijk kan je de film het beste met een NES game vergelijken. Elke ex heeft zo zijn eigen "level" in de film en dus veranderd de setting voortdurend. Eigenlijk voelt de hele film als een game aan. Regisseur Edgar Wright bewijst maar weer eens ontzettend goed te zijn in originele films. Overal duiken kleine menu balkjes op, gebruikt hij pixelart om bijvoorbeeld een 1-up te laten zien en laten de exen geld achter als ze verslagen zijn. (Trust me, it makes sense als je de film ziet) Ik denk dat deze film het dichtst bij real life anime in de buurt komt.

Scott Pilgrim vs the World is dus op meerdere fronten geslaagd. Voor nerds is het vanaf de eerste minuut smullen geblazen, maar ook de diepere laag werkt erg goed. We hebben allemaal wel eens te maken met dingen uit ons verleden en het liefst lopen we er voor weg. Maar deze film laat ons juist zien hoe we onze imperfecties moeten accepteren en alleen zo kunnen we groeien als mens. Of zoals de film het mooit brengt.
"Scott obtained the power of self-respect."

Ik kan met gemak nog pagina's doorgaan over hoe goed deze film wel niet is en misschien doe ik dat binnenkort ook nog wel, maar voorlopig moeten jullie nu toch echt zelf de bioscoop in om deze film te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten