maandag 13 september 2010

Machete

Robert Rodriguez wat ben je toch een ongelofelijk infantiel en idioot mannetje. Maar dat zorgt er dan wel weer voor dat je films enorm vermakelijk zijn. Het fijne aan zijn films is dat je altijd precies weet wat je kan verwachten en Machete is niets anders.

Machete is een uitwerking van de trailer die we destijds in het "grindhouse" project zagen. Danny Trejo speelt de rol van Machete een keiharde Mexicaan die nogal het een en ander uit te werken heeft met onder andere Steven Seagal en Jeff Fahey. Helaas voor deze gasten is Machete niet het type die zijn problemen pratend oplost. Hij lost dingen minder subtiel op, namelijk door alles en iedereen met scherpe voorwerpen letterlijk een kopje kleiner te maken. Het zal je dus niet verbazen dat de film flink wat gore en lompe scenes bevat. Maar wat had je dan verwacht van een Rodriguez film.

Robert Rodriguez noemt Machete een Mexploitation film. Danny Trejo is in zijn ogen de Mexicaanse Charles Bronson en het idee is dat er elk jaar een film over Machete komt, geheel in de campy B movie stijl waar Rodriguez zo goed in is. Machete is volledig over de top en belachelijk. Er worden flink wat ledematen afgehakt maar het geheel voelt erg cartoonesk aan. Zo steekt Machete op een gegeven moment iemand met een oven thermometer neer en als deze gast vervolgens in een explosie opgeblazen word beland zijn verkoolde lichaam op de motorkap van een auto terwijl de thermometer fluitend uitslaat. Super kinderachtig maar hilarisch als je in de juiste mindset bent. De film zit vol met dit soort momenten. Machete is popcorn vermaak, het is een typische Rodriguez film geworden. Flink wat geweld, flauwe humor en mooie (half)naakte dames, die ook nog eens flink met geweren lopen te zwaaien. Het is idioot, maar dat is de hele bedoeling!

Helaas heeft de film ook wat minpunten. Zo bewijst Jessica Alba weer eens dat ze gewoon geen goede actrice is. En als je zelfs niet goed kan acteren in een B movie... Tja wat kan je dan nog zeggen. Ze word ook volledig van de tafel gespeeld door Michelle Rodriguez die laat zien dat ze WEL in dit soort films thuishoort. Ook had de film naar mijn mening NOG belachelijker en over de top mogen zijn. Machete mag dan een redelijke poging doen maar films zoals Black Dynamite laten zien hoe je pas echt een exploitation film maakt.

Maar dat zijn maar kleine bezwaren. De film is gewoon een enorme aanrader. Sleur een paar vrienden mee de bioscoop in, smokkel wat Tequila mee naar binnen en geniet van een avond pure Mexploitation.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten